Patelnia do piekarnika - jaką wybrać i jakie potrawy można tak przygotować?

Patelnia do piekarnika - jaką wybrać i jakie potrawy można tak przygotować?

W trakcie kulinarnych wojaży, chcąc wydobyć pełnię smaku i aromatu potraw, często oprócz smażenia, pojawia się potrzeba ich zapieczenia. W takich sytuacjach niezastąpiona okazuje się porządna patelnia do piekarnika, która pozwoli na wstępne podsmażenie składników na kuchence, a następnie, bez konieczności zmiany naczynia, pieczenie w piekarniku. Rozwiązanie to pozwala przede wszystkim zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłków oraz ilość potrzebnych garnków i patelni. Niestety, zazwyczaj przy zakupie tego typu sprzętu pojawia się wiele dylematów i opcji wyboru, nierzadko przyprawiających o zawrót głowy.

Jak wybrać patelnię do piekarnika?

Zatem na co warto zwrócić uwagę wybierając patelnię do piekarnika "skrojoną" dokładnie na miarę swoich potrzeb? Poniżej znajdziecie 5 istotnych wskazówek, które z pewnością Wam w tym pomogą:

1. Najważniejszą kwestią dotyczącą patelni jest ich odporność termiczna, która zależy głównie od materiału z jakiego zostały wykonane. Jeżeli chodzi o modele do piekarnika doskonale sprawdzają się właśnie patelnie tytanowe. Są one wykonane ze specjalnego, żaroodpornego stopu wysokiej jakości, który dodatkowo doskonale kumuluje ciepło. Spokojnie można w nich energooszczędnie przygotowywać potrawy nawet w wysokich temperaturach.

2. Ponadto patelnia, która ma służyć do pieczenia, powinna posiadać przystosowany do tego celu, żaroodporny uchwyt. Mogą to być rączki zrobione ze stali nierdzewnej lub kompozytu, odporne do 250 °C.

3. Kolejnym parametrem, którego nie można pominąć przy zakupie patelni jest jej rozmiar. Należy go w pierwszej kolejności dostosować do wielkości piekarnika, ale także do ilości/wielkości oraz rodzaju potraw jakie będziemy w niej przygotowywać. W przypadku kiedy patelnia posiada na stałe przymocowany uchwyt powinniśmy raczej zdecydować się na te o mniejszej średnicy komory grzewczej. Do pieczenia świetnie sprawdzają się patelnie głębokie. Całkiem dobrym wyborem jest również patelnia prostokątna. 

4. Jeżeli cenimy wygodę, fantastycznym rozwiązaniem będą patelnie z systemem cilck-by-click - czyli patelnie z odpinaną rączką. Dzięki temu możemy wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem wyciągnąć gorącą potrawę z piekarnika.

5. W niektórych sytuacjach, niezastąpiona może okazać się pokrywa z żaroodpornego szkła, umożliwiająca duszenie potraw w piekarniku. Czasami pieczenie warzyw czy mięsa grozi ich wysuszeniem. Dlatego najlepiej, aby część czasu spędziły w piekarniku pod przykryciem, a następnie po zdjęciu pokrywy szybko się zapiekły.

 Patelnie do piekarnika - jakie wybrać?

Kiedy już wybierzemy i zakupimy idealny model dla siebie, otworzą się przed nami zupełnie nowe kulinarne horyzonty. Możemy na niej przyrządzić zarówno coś na śniadanie, obiad jak i kolację, a nawet deser. Co więcej, dania tradycyjne - każdemu dobrze znane oraz całkiem zaskakujące. 

Jakie potrawy można przygotować na patelni do piekarnika?

Patelnie do piekarnika pozwalają na wygodne przygotowanie wielu dań. Jeśli się na taką zdecydujesz, poniżej przedstawiamy listę potraw, do których możesz ją wykorzystać. :)

1. Wszelkiego rodzaju zapiekanki, w przygotowaniu których najpierw wstępnie podsmażamy składniki, a następnie zalewamy sosem, bądź posypujemy ulubionym serem i zapiekamy w piekarniku.

2. Pyszne, soczyste mięsa, które szybko obsmażone na mocno rozgrzanej patelni, a następnie pieczone mają bogatszy aromat i przyjemnie zarumienioną skórkę.

3. Pieczone lub duszone, zawsze pełne smaku ryby i owoce morza.

4. Cudowne, amerykańskie dutch baby, czyli słodki pieczony omlet.

5. Tradycyjną francuską tartę Tatin oraz wszelkiego rodzaju wariacje na jej temat.

6. Pięknie wyrośnięte ciasta odwrócone, które dzięki powłoce non-stick bez problemu wyciąga się z patelni tytanowej.

7. Pieczone warzywa solo oraz faszerowane.

8. Włoskie frittaty z ulubionymi dodatkami oraz tradycyjne omlety.

9. Szakszukę z piekarnika.

10. Słodkie, karmelizowane owoce z patelni zapieczone w piekarniku pod chrupiącą kruszonką.

I wiele, wiele innych pełnych smaku, aromatycznych, soczystych dań. Tutaj ograniczeniem jest wyłącznie nasza wyobraźnia. 

Podsumowując, dobra patelnia do piekarnika to sprzęt wielofunkcyjny, umożliwiający smażenie, pieczenie i duszenie. Dzięki temu znacząco skraca czas kulinarnych przygotowań, sprzątania po nich oraz pozwala zaoszczędzić miejsce na półkach. Dodatkowo model z nieprzywierającą powłoką “non-stick” umożliwia ograniczenie tłuszczu w diecie. To wszystko sprawia, że jest doskonałym pomysłem zwłaszcza dla osób ceniących zdrową, pyszną kuchnię, swój czas, przestrzeń oraz poszukujących nowych możliwości.

Polecane przepisy

Kategorie