Jak dusić mięso?

Jak dusić mięso?

Jak dusić mięso, aby było miękkie i soczyste? Czy Ty także nie potrafisz wyobrazić sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez mięsa? Pieczeń, roladki, żeberka – można wybierać z naprawdę bogatego menu. Jak jednak sprawić, aby ta najważniejsza część posiłku była zachwycająco smaczna?

Mięso duszone: dlaczego je tak lubimy?

Powiedzmy sobie szczerze – amatorów tego rodzaju mięsa jest naprawdę sporo! Jak wiecie – ja także do nich należę. Warto zauważyć, że przygotowane w ten sposób potrawy są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Podczas ich przygotowania potrzebna jest bowiem mała ilość tłuszczu. A na czym właściwie polega ten proces? To rodzaj długiego gotowania, podczas którego z mięsa wydobywają się jego najlepsze aromaty, cieszące podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Dla wielu mięso duszone, na przykład w formie pieczeni, kojarzy się z domem rodzinnym, a jego smak przywołuje piękne wspomnienia.

Odpowiednie mięso to podstawa

Nie rozczarujesz swoich domowników lub gości, jeśli kupisz odpowiednie mięso. Przede wszystkim ważna jest jego świeżość. Poza tym do duszenia mięsa świetnie sprawdzi się to, które ma więcej błon i ścięgien – te części podczas przygotowania pęcznieją i kruszeją, dzięki czemu mięso stanie się soczyste i miękkie. Ja najczęściej wybieram udziec, schab lub polędwiczki oraz oczywiście żeberka – pamiętacie mój przepis na blogu? Ale czy wybór właściwego kawałka jest już gwarancją sukcesu? Powiedzmy, że jesteśmy w połowie drogi…

Mięso duszone na patelni

Nie zapomnij o sprzęcie kuchennym!

Nawet najlepiej dobrany kawałek mięsa może stać się niesmaczną pieczenią, jeśli do jego przygotowania użyjesz nieodpowiedniego sprzętu. W swojej kuchni najczęściej wybieram garnki tytanowe – lubię je za to, że podczas gotowania czy smażenia jedzenie nie przywiera do ścianek, co znacząco wpływa na smak potraw, a także ułatwia późniejsze czyszczenie. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu idealnego mięsa duszonego jest naczynie ze szczelną pokrywą. Ostatnio w mojej kuchni rządzi wielofunkcyjny garnek WOLL – żaroodporna pokrywa dokładnie go zamyka i wypuszcza minimum pary wodnej. Dzięki temu mogę być spokojna, że moje danie będzie dobrze przyrządzone.

Jak dusić mięso? Przygotowanie krok po korku

Wybrane przez siebie mięso należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć, a następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. W zależności od wybranego rodzaju, można je również pokroić. Następnie do gry wchodzą przyprawy – u mnie na tym etapie jest to zwykle sól i pieprz, które pozwalają wydobyć całą moc smaku. Jeśli decydujesz się na pieczeń – warto przygotować marynatę. Dobrze jest również posypać mięso odrobiną mąki, a następnie podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu na powierzchni mięsa wytworzy się zarumieniona skórka.

Następnie należy przenieść mięso do garnka ze szczelną pokrywką, podlać bulionem, przemieszać i gotować na małym ogniu. Warto również co jakiś czas przemieszać potrawę, aby równomiernie się udusiła. Nie można też zapomnieć o podlewaniu mięsa wodą. Jeśli chodzi o odpowiedni czas duszenia mięsa, trzeba zauważyć, że jest on uzależniony od rodzaju mięsa i może wynosić od trzydziestu do stu dwudziestu minut.

Co na obiad? Przepis na mięso duszone

Duszone mięso zalicza się do potraw kuchni tradycyjnej, dlatego lubi klasyczne dodatki. Świetnie sprawdzą się tu gotowane ziemniaki czy kluski, które można okrasić powstałym podczas przygotowania sosem. Całości idealnie dopełni podsmażana kapusta czy surówka z białych warzyw oraz kompot domowej roboty.

A Wy, często serwujecie duszone mięso? Jeśli tak, nie zapomnijcie zapisać sobie tych kilku sprawdzonych porad, które sprawią, że obiad będzie zawsze udany!

Polecane przepisy

Kategorie