Curry z kalafiorem i ciecierzycą - przepis

Curry z kalafiorem i ciecierzycą - prosty i pyszny przepis

Wystarczy jedna patelnia, kilkanaście minut oraz ulubione warzywa, aby przyrządzić pyszne, aromatyczne, a przy tym pożywne i zdrowe curry. Potrawę, której nie można nie lubić, ponieważ największą jej zaletą jest uniwersalność i możliwość dopasowania do swoich upodobań. Ale jedno pozostaje niezmienne, to wszystko musi być zatopione w esencjonalnym, kremowym sosie. 

Warzywne curry można przygotować o każdej porze roku. Jesienią i zimą z warzyw korzeniowych, zaś wiosną i latem z sezonowych rarytasów. Najczęściej po prostu z tego co jest w lodówce. Ale moim ulubionym jest niezawodne curry z kalafiorem, marchewką i ciecierzycą. Zawsze wychodzi i smakuje najlepiej.

 

Przepis na curry z kalafiorem i ciecierzycą

Do przygotowania naszego pysznego curry z kalafiorem i ciecierzycą potrzebne będą poniższe składniki:

400 g kalafiora

2 nieduże (150 g) marchewki

½ (150 g) czerwonej papryki

kawałek (150 g) cukinii

1 duża czerwona cebula

1 duży pomidor 

1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego (może być z obniżoną zawartością tłuszczu)

1 szklanka (200 g) cieciorki z puszki lub ugotowanej

1 słodka pomarańcza

2-3 łyżeczki curry (lub według upodobań)

½ papryczki chili (lub według upodobań)

2 ząbki czosnku

2 cm świeżego imbiru

1 łyżka oleju kokosowego

sól

pieprz

Dodatkowo:

limonka

natka pietruszki lub kolendra

Curry z kalafiorem i ciecierzycą - wegański przepis

Jak przygotować to wegańskie curry?

Przygotowanie:

1. Przygotować warzywa: kalafior, cukinię, paprykę dokładnie umyć i pokroić na różyczki/mniejsze kawałki. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidora umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować za pomocą blendera.

2. Na patelni z łyżką oleju kokosowego, na małej mocy palnika podsmażyć przez chwilę curry, uważając, aby go nie przypalić. Najlepsze będą głębokie patelnie lub wok - ponieważ składników jest sporo i mieszanie ich będzie proste. :)

3. Następnie dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, posiekany czosnek, chili oraz starty imbir, chwilę smażyć, a następnie zalać zmiksowanym pomidorem.

4. Delikatnie zwiększyć moc palnika, dodać pokrojoną marchewkę oraz kalafiora zalać mleczkiem kokosowym i gotować około 10-15 minut pod przykryciem.

5. Następnie dodać warzywa bardziej miękkie: paprykę oraz cukinię, doprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby dodać więcej curry i dalej gotować, aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się. Pod koniec dodać cieciorkę i sok wyciśnięty z całej pomarańczy.

6. Gotowe curry posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, skropić sokiem z limonki, można podawać na przykład z ryżem.

I tak nasze wegańskie curry z kalafiora i ciecierzycą gotowe! Smacznego! :)

 

Polecane przepisy

Kategorie