Potrawy z patelni grillowej - 5 przepisów

Potrawy z patelni grillowej - 5 pysznych przepisów

0 komentarze

5 pysznych przepisów, które przygotujesz na patelni grillowej

Często słyszymy stwierdzenie, że grillowanie to nasz sport narodowy. Wszyscy kochamy dania z grilla i z radością czekamy na słoneczne weekendy aby rozgościć się przy tradycyjnym grillu. Dzięki patelniom grillowym możemy cieszyć się smakiem opiekanych mięs, ryb czy warzyw o każdej porze dnia i o każdej porze roku. Zobacz 5 pysznych przepisów, które przygotujesz w swojej kuchni – to 5 propozycji na wspólne biesiadowanie. Potrawy z patelni grillowej zaskoczą Cię swoim smakiem!

Potrawy z patelni grillowej

Burger z indyka dla mięsożercy 

W zestawieniu 5 pysznych przepisów na dania z patelni grillowej nie może zabraknąć burgerów. Taką propozycją będą zachwyceni zarówno dorośli, jak i dzieci – kto z nas nie kocha zestawienia bułka i kotlet. Wartościowe i odżywcze mięso z indyka proponujemy podać z domową sałatką z młodej kapusty – białej i czerwonej.

SKŁADNIKI:

60 dkg mięsa z udźca indyczego

1 czerwona cebula 

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chili

¼ szklanki wody

¼ łyżeczki soli

sos sojowy

Mięso mielimy w maszynce na dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i oprószamy solą.  Mięso łączymy z cebulą i dokładnie wyrabiamy z dodatkiem wody, słodkiej papryki i chili. W trakcie wyrabiamy doprawiamy do smaku sosem sojowym. Masa mięsna po wyrobieniu powinna być gładka i lśniąca. Formujemy 4 płaskie kotlety, które smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

SKŁADNIKI DO PODANIA:

¼ białej młodej kapusty

¼ czerwonej młodej kapusty

1-2 łyżki majonezu

sól

4 bułki do burgerów

Kapusty szatkujemy, doprawiamy solą i mieszamy z majonezem. Bułki opiekamy na suchej i czystej patelni grillowej. Burgery składamy i podajemy.

Potrawy z patelni grillowej - grillowane sery

Deska grillowanych serów

Tym razem propozycja idealna na spotkanie towarzyskie, ale tez na kolację z winem dla dwojga. W podanej niskonakładowej wersji, grillowane serki podajemy z sałatą rzymską, oliwą i pieczywem. 

SKŁADNIKI:

camembert, halloumi, oscypek, kozia roladka

główka sałaty rzymskiej, ulubione pieczywo, oliwa

Sery grillujemy z obu stron na suchej patelni grillowej z nieprzywierającą powłoką. Serwujemy na liściach sałaty rzymskiej w towarzystwie dobrej jakości pieczywa i oliwy do maczania.

Boczniaki z patelni grilowej

Boczniaki zamiast mięsa

Ugrillowane boczniaki można wykorzystać do przygotowania burgerów, sałatki, grzanek lub po prostu podać je samodzielnie. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych.

SKŁADNIKI:

500 g świeżych boczniaków

4 duże ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

½ szklanki oleju rzepakowego

½ łyżeczki pieprzu cayenne

Czosnek rozcieramy z solą i mieszamy wszystkie składniki marynaty. Większe kawałki boczników kroimy, grube trzonki lekko zgniatamy. Mieszamy z marynatą i odstawiamy na kwadrans. Opiekamy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Łosoś - pyszna potrawa z patelni grillowej

Łosoś z grilla w pikantnej marynacie

To danie jest propozycją na fanów ryb. W naszej wersji to łosoś, ale według tego przepisu możesz też przygotować inną słodko lub słonowodną rybę. Świetnie będzie smakować z pieczywem, młodymi ziemniaczkami, kaszą bulgur czy lekką sałatką. 

SKŁADNIKI:

4 dzwonka łososia

3 łyżki oliwy

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki cukru trzcinowego

¼ łyżeczki musztardy dijon

1 płaska łyżeczka soli

Mieszamy wszystkie składniki marynaty i smarujemy nią dzwonka ryby. Odstawiamy na kwadrans i grillujemy z obu stron. Podajemy z pieczywem i surówką lub ulubioną sałatka.

Lody z grillowanymi bananami z patelni grillowej

Lody z grillowanymi banananem.

Wśród 5 pysznych przepisów na potrawy z patelni grillowej podajemy też coś dla łasuchów. 

SKŁADNIKI:

2 dojrzałe, ale nie miękkie banany

1 łyżka roztopionego masła

2 łyżki posiekanych solonych orzeszków ziemnych

¼ szklanki podgrzanego kajmaku lub sosu karmelowego

lody śmietankowe

Banany obieramy, kroimy wzdłuż i smarujemy masłem. Opiekamy na patelni grillowej. Podajemy z gałką lodów śmietankowych, polane kajmakiem i posypane orzeszkami.

Posiadając w swojej kuchni patelnię grillową możemy cieszyć się potrawami z grilla cały rok. Nie jesteśmy uzależnieni od pogody i pory dnia. Cieszmy się tymi smakami na co dzień i od święta.

 

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie