Przepis na szybkie risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe – przepis na szybkie i pyszne danie!

Podobno amerykańscy naukowcy udowodnili, że sprzętem, bez którego kuchnia nie może się obejść, jest głęboka patelnia. Nie żadne garnki, miksery ani roboty wielofunkcyjne, ale właśnie patelnia. Jeśli masz ochotę, możesz w niej przygotować wykwintne danie, chociażby łososia zapiekanego w skorupce z migdałów. Szybko zrobisz też racuchy bananowo-jabłkowe dla dzieci, a kiedy życie nie daje Ci wiele czasu na gotowanie obiadów, taka patelnia pozwoli na błyskawiczne przyrządzenie banalnie prostego risotto pomidorowego.

Jak zrobić dobre risotto?

Jedyne, czego będziesz potrzebować, to ryż do risotto (typu arborio), passata pomidorowa, cebula i garść ulubionych przypraw. Jako dodatki idealnie sprawdzą się świeżo starty parmezan i posiekana aromatyczna natka pietruszki. We wszystkich książkach kucharskich przeczytasz, że przygotowanie szybkiego risotto wymaga skupienia i czasu: powolnego dolewania płynu, który stopniowo wsiąka w ryż, czyniąc go miękkim i pełnym smaku. Owszem, to wzorcowy sposób, ale gdy się spieszysz, możesz wlać cały płyn na dwa razy i poczekać, aż potrawa będzie gotowa. Nie daj sobie wmówić, że takie uproszczenie to profanacja tego klasycznego dania! Smak risotto pomidorowego szybko udowodni Ci, że wszystko jest w porządku.

Przepis na risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe krok po kroku

Jeśli chcesz przygotować risotto zgodnie ze sztuką kulinarną, pamiętaj o kilku zasadach. Na początku szklimy cebulę – o ile dodajesz ją do potrawy. Później na tę samą patelnię, może być to patelnia nieprzywierająca, pokrytą niewielką ilością tłuszczu (idealne będzie masło, ale możesz użyć też oleju roślinnego) wrzucamy suchy ryż. Ważne, żeby był to specjalny ryż do risotto. Mieszamy ziarenka, aż każde z nich pokryje się cienką warstwą tłuszczu – zauważysz to, bo zaczną się szklić. Teraz czas na najważniejszy moment, to znaczy dodanie gorącego bulionu. Możesz wykorzystać bulion warzywny, mięsny czy nawet grzybowy – wybierz swój ulubiony smak. Bulion dodajemy chochla po chochli, czekając, aż poprzednia porcja płynu się wchłonie. Oprócz bulionu możesz wlać też na patelnię odrobinę białego wina! Kiedy ryż zacznie mięknąć, staraj się nie mieszać go zbyt często, bo wtedy się wychładza. Poza tym możesz w ten sposób zmiażdżyć ziarna, a chodzi o to, żeby były al dente w środku, ale miękkie i kremowe na zewnątrz. Idealne risotto pomidorowe ma kremową, nieco „papkowatą” konsystencję.

Sprawdzony przepis

To jedno ze smaczniejszych dań, jakie można przyrządzić na głębokiej patelni. A przy tym takie, które każdemu przypadnie do gustu. Znasz kogoś, kto nie lubi zupy pomidorowej? Nawet gdyby się ktoś taki znalazł, to pomidorówkę „na gęsto”, w wersji z patelni – zje na pewno!

Składniki na risotto pomidorowe (2 porcje):

  • 150 g ryżu arborio (do risotto)
  • 1 niewielka cebula
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 400 g bulionu
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Cebulę drobno siekamy i szklimy na głębokiej patelni z grubym dnem na niewielkiej ilości masła lub oleju. Zmniejszamy ogień i wsypujemy na patelnię suchy ryż do risotto. Mieszamy, czekając, aż ryż zrobi się szklisty. Może to zająć kilka minut.

W międzyczasie w garnuszku podgrzewamy bulion z passatą pomidorową. Nie trzeba doprowadzać do zagotowania, ale płyn musi być gorący. Doprawiamy go solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Uwaga! Do pomidorów najlepiej pasują bazylia, oregano i rozmaryn albo lubczyk. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj do bulionu odrobinę czubrycy zielonej.

Na patelnię z cebulą i zeszklonym ryżem wlewamy jedną chochlę gorącego bulionu z passatą i mieszamy. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję – i tak aż do skończenia bulionu. Powinno to zająć około 20 minut, czyli mniej więcej tyle, ile potrzeba na ugotowanie ryżu.

Risotto pomidorowe jest gotowe, gdy ryż jest miękki. Podajemy je od razu, gorące, posypując na talerzach startym parmezanem. Można je udekorować liśćmi bazylii lub posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

 

Polecane przepisy

Kategorie