Przepis na kaszotto z chorizo

Kaszotto z chorizo

Kaszotto to świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad. Połączenie najzdrowszej kaszy, pysznego, ostrego chorizo oraz warzyw to jeden z lepszych rozwiązań na danie, które nie wymaga wiele czasu, ale potrafi zachwycić. Jak od dawna wiadomo, kasza jaglana nazywana jest królową kasz, dlatego i w tym daniu to właśnie ona jest najważniejsza.

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pomaga odkwasić organizm. Ponadto zawiera dużo białka, krzem, witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo witaminę E, lecytynę i wiele antyoksydantów.

Dzięki zawartości tak ogromnej liczby witamin, minerałów oraz antyoksydantów wszystkie dania z kaszą jaglaną, w tym także kaszotto z chorizo, wspomagają pamięć, pozytywnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie, a także na przemianę materii, a do tego poprawiają mineralizację kości.

Dodatkowo ta odmiana kaszy jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie uczula. To świetny zamienniki ryżu, więc wszystkie daniach, które ją zawierają, można śmiało wykonać także z użyciem ryżu. 

Chorizo - hiszpański smak

Drugim najważniejszym składnikiem całego dania jest chorizo, czyli hiszpańska, tradycyjna kiełbasa z wieprzowiny. Ma ona mocny, charakterystyczny smak i zapach. Do kaszotto warto wybrać: chorizo picante (z dodatkiem papryki pimentón), chorizo riojano (uważane za najlepsze) albo chistorra (nadające się głównie do smażenia).

Dobrej jakości chorizo powinno mieć w składzie jedynie mięso wieprzowe, przyprawy (sól, paprykę, czosnek, zioła), ocet lub odrobinę wina. Jedynie do Chorizo de Pamplona dodaje się kilka konserwantów. 

Kaszotto z chorizo i kukurydzą

Kaszotto z chorizo - przepis na szybki obiad

Skoro już wiemy, dlaczego warto zrobić kaszotto z chorizo, zaczynajmy!

Na początek lista składników:

  • 1 kiełbasa chorizo
  • ½ cebuli
  • 150 g kaszy jaglanej
  • ½ puszki pomidorów krojonych
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 kubek bulionu
  • papryka słodka
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni - by było najwygodniej, może to być głęboka patelnia tytanowa - rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę podsmażamy. Chorizo kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni z cebulą. Dodajemy pomidory oraz kukurydzę. Przesypujemy kaszę na patelnię i chwilkę ją podprażamy. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy papryką słodką, pieprzem oraz tymiankiem i ewentualnie solą, jeżeli bulion nie jest słony. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion. Kaszotto z chorizo opcjonalnie posypujemy startym parmezanem. Smacznego!

 

Polecane przepisy

Kategorie